Šašavi ljudi

Dragi roditelji,

Očekivani talas pokreta protiv vakcinacije uveliko je stigao u Srbiju. Zahvaljujući internetu i medijima konačno ste posle 50 godina od početaka vakcinacije postali „svesni“ ozbiljnih bolesti i oštećenja prouzrokovanih vakcinama; DiTePer dovodi do teških oštećenja mozga a MMR (MoRuPar) prouzrokuje autizam, organizam se truje teškim metalima koji su sastavni deo vakcina itd. Nikad ranije niste toliko strahovali i razmišljali o odustajanju od vakcinacije. Potrebno mi je dosta vremena u ordinaciji da obavim samo jedan razgovor vezan za ovu dilemu što ni izdaleka nije dovoljno da se ispuni moja obaveza lekara-pedijatra. Ono što me posebno zabrinjava i rastužuje jeste vaš utisak da sam u zabludi i da nisam dovoljno obavešten iako ne sumnjate u moju dobronamernost. Trenutno, pet porodica u mojoj praksi odbijaju vakcinaciju; srećom, dve su se preselile u Beograd. Zasad nepoznat broj dece zabrinuto čeka na odluku svojih roditelja da ih vakcinišu MMR-om!

Tekst je obiman i sadrži dosta podataka tako da budite strpljivi i pažljivi kao što sam i ja bio ovih nekoliko godina prikupljajući neophodne podatke i dokaze. Nakon što pročitate sledi propitivanje a biće i kontrolni.

Da krenemo od početka. Sve što je dobro i loše u vezi sa vakcinama počelo je na zapadu, u Americi, Engleskoj i Nemačkoj. Ono što je dobro jeste svetska kulturna baština označena kao vakcinacija. Ono što je loše jeste Pokret protiv vakcinacije. Pokret je deo takozvanih kontrakulturnih dešavanja u tim zemljama i nema baš puno veze sa našom kulturom i tradicijom niti ima veze sa medicinom i brigom o zdravlju dece. Ideologija kontrakulture je ustoličena na osnovama učenja preživelih hipika i sledbenika Nju Ejdža (uz obilatu pomoć kanabisa i LSD-a) a usmerena je protiv osnovnih vrednosti zapadne civilizacije i okrenuta filozofiji Indije i ostalih zemalja istoka. Pokret protiv vakcinacije samo je deo njihovih aktivnosti. Naši protivnici vakcinacije, prosti imitatori, doslovce oponašaju sve aktivnosti ovog, slobodno možemo reći, propalog i bajatog pokreta.

MAFIJA

Strah od vakcinacije, koji je u svojoj suštini primitivan, verovatno potiče od samog akta davanja vakcine koji podseća na magijski ritual. Ti strahovi potiču još od vremena kad je vakcinacija započeta i ispoljavaju se u različitoj meri i oblicima. Ali, tek kada je pre 30 godina jedna majka dovela svoje teško oštećeno dete pred tv kamere i optužila vakcinu smatra se događajem koji je obeležio početak organizovanog Pokreta. Mediji, pogotovo popularni tv voditelji, od tada protivnicima daju puno prostora. Njihovi redovni gosti su roditelji oštećene dece sa tužnim i veoma ubedljivim i potresnim pričama, alternativni iscelitelji, hiropraktičari, homeopate, ljudi različitih profila, svi sa svojim teorijama o štetnosti vakcina. Razvija se neobjašnjiv i neverovatan običaj prikazivanja teško oštećene dece na televiziji. Označeni su krivci, farmaceutske kompanije i lekari koji su trovači dece, nacisti, prodane duše. Posebno cenjeni članovi Pokreta su lekari klasične medicine, profesori univerziteta i medicinske sestre; jedan broj u svom poslu redovno kombinuje i alternativne tretmane formirajući novi soj stručnjaka lekara-mešanca. Na scenu stupaju advokati sa tužbama protiv proizvođača vakcina, dobijaju sporove uz basnoslovne zarade. U isto vreme mnogi alternativni lekovi se koriste da bi se izbacili „otrovi“ unešeni vakcinama ili se leče posledice vakcinacije što je dovelo do čvrstog spoja alternativne medicine i Pokreta sa veoma jasnim mafijaškim karakteristikama. U tim aktivnostima redovno učestvuju i lekari klasične medicine, advokata, tv voditelja, novinara, političara, roditelja, verskih fanatika itd. Većina odlično zarađuje, mnogi postaju ekstremno bogati. Proizvođači suplemenata i dijetetskih proizvoda godišnje zarađuju najmanje pet puta više od proizvođača vakcina. Nastao je najmoćniji globalni andergraund ne samo zbog količine zarađenog novca nego i zbog moćnih i razvijenih veza sa političarima i sudskim organima.

dzeni

Dženi Mekarti, foto model i prosečna glumica postala je žestoki borac protiv vakcina i stekla veliku popularnost nakon što je obnarodovala da joj je autistično dete žrtva vakcinacije. Pored svojih uobičajenih aktivnosti vezanih za Pokret redovno je reklamirala alternativne dijetetske proizvode jedne od najmoćnijih kompanija koji, po njenim rečima, dosta pomažu njenom sinu, a oni “jačaju imunitet, daju dobro zdravlje i dug život”. Jednu od reklamnih poruka ovako završava.”Ako niste sigurni u vezi sa dozama upitajte vaše pedijatre ali oni često ništa ne znaju. Zato, ja bih upitala nekog u Kirkmanu! S druge strane tvrdi, kao i njeni obožavaoci, da je timerosal (komponenta koja stabilizuje vakcine), otrovan ali u isto vreme priznaje da ispravlja svoje bore botoksom koji je napravljen od, do sada, najjačeg poznatog otrova koji luče bakterije botulinusa. U poslednjih nekoliko meseci, iznenada ali ne neočekivano, ova lepotica postaje poznat promoter e-cigareta, jednog novog, problematičnog produkta namenjenog tinejdžerima.

Ovako izgleda zaštitni znak pokreta protiv vakcina u Americi; u trideset devetoj godini treći put na naslovnoj strani Plejboja.

AUTIZAM

Dečji gastroenterolog u Londonu, Endrju Vejkfild, navodno je otkrio mehanizam nastanka autizma 1999. a njegov stručni rad koji se sastojao od prikaza 12 slučajeva(!) objavio je najcenjeniji svetsku časopis Lancet i izazvao svetsku senzaciju. Međutim, jedan istraživački novinar otkrio je da je rad lažiran i montiran i da je doktor obmanuo svoje saradnike. Poznata advokatska kancelarija finansirala je unapred doktorova istraživanja u iznosu od 800000 dolara planirajući kasnije tužbe protiv proizvođača vakcina a doktor je, sa svoje strane, planirao proizvodnju leka protiv autizma. Koristio je nestručne, neetičke i agresivne dijagnostičke procedure poput endoskopija i biopsija creva. Oduzeta mu je diploma, morao je da napusti Englesku a Lancet je povukao doktorov rad iz svoje baštine. Odavno ništa sramnije nije se desilo u medicinskoj praksi. Do njegovog “otkrića” pokrivenost MMR-om u Velikoj Britaniji bila je 92%, pojava malih boginja svedena je na minimalan broj. Sledećih deset godina pokrivenost vakcinom pada na 80%, broj zaraženih je dostigao 1348 uz dva potvrđena smrtna slučaja. Doktor, naravno, nije odgovarao ali je iščezao ali ne i strah od autizma koji se i dalje širi i plaši roditelje.

Ako prihvatimo logiku protivnika vakcina, ne samo autizam i oštećenja mozga, nego bilo koja druga bolest se može povezati sa vakcinama, od samog rođenja pa do sudnjeg dana. Optužbe roditelja oštećenje dece najčešće počinju tvrdnjom da je sa njihovim detetom bilo sve u redu dok nije dobilo vakcinu i onda je nastupila katastrofa! Ovakvo razmišljanje je očigledno pogrešno; sve bolesti i oštećenja koja se povezuju sa vakcinom, kao i vreme njihovog nastanka, određuju geni a ne vakcine. Sa psihološke strane podatak da je dete oštećeno vakcinama a ne genetikom mnogo je prihvatljivija za roditelje i to treba razumeti ali nikako ne treba prihvatiti njihovo fanatično zalaganje za ukidanje vakcinacije. Navodim sledeći slučaj. Otac odvodi četvoromesečnu bebu na vakcinaciju, zatiče veliki gužvu, posle dužeg čekanja odnosi je kući jer je bilo vreme spavanja. U toku sna primećuje da dete ne daje znake života, hitno ga odnosi lekarima koji konstatuju da je dete mrtvo-sindrom iznenadne smrti odojčeta. Da je kojim slučajem dete vakcinisano ko bi ubedio oca da to nema veze sa vakcinom?
Da uporedimo, nikakve veze nema visoka temperature sa nicanjem zuba ali iskoreniti takvu zabludu u roditelja je nemoguće zbog očigledne vremenske povezanosti.

Nakon decenijskog ispitivanja fenomena autizma jedna teorija koja objašnjava nastanak postaje sve prihvatljivija. Najverovatniji uzrok autizma su genetske promene, starost oca i izloženost automobiliskim izduvnim gasovima. Usput, nedavno je otkriven četrnaesti gen vezan za autizam.

MESIJE

Najljući ( i najzabavniji) protivnici vakcinacije su mesijanci različitih zanimanja i zvanja koji su u isto vreme iscelitelji božanskih osobina, propovednici zdravog života skloni okultnim i magijskim predstavama, razotkrivači svetskih zavera. Jedan nemački mešanac i mesijanac, Dr Hamer, otkrio je da jevreji vakcinama satiru germanski narod dok jedan srbin, čist mesijanac, tvrdi da jezuiti tako satiru slovenske narode! Severnoamerički mesijanci tvrde da Bil Gejts doniranim vakcinama siromašnima zemljama satire broj stanovnika na zemlji. Ne treba puno truda pa da se primeti kako sa njima nije baš sve u redu, da je njihov način razmišljanja i ponašanja malo čudan i da svi imaju nezaobilaznu crtu sumanutosti. Stvar je čistog slučaja da li će se ta sumanutosti ispoljiti kroz bilo kakvo delovanje, u emisijama Veliki brat ili u Pokretu protiv vakcinacije. Onaj ko im poveruje postaje žrtva njihovih nesrećnih karaktera. Odgovoran čovek ne bi smeo ni da pomisli da prihvati takvu vrstu odgovornosti igrajući se zdravljem dece. Njihovo znanje o vakcinama je skoro nikakvo, bazira se na neproverenim i bizarnim dokazima, većina ne priznaje vakcine jer po njima virusi i bakterije ne uzrokuju bolesti.

Polemika sa njima, pogotovo pozivanje na proverene dokaze, nema nikakvog smisla. Umesto toga predlažem vam da ih upoznate kroz njihove javne nastupe i posete društvenim mrežama. Ko bi inače čuo za njih; na njihovom putu ka uspehu i slavi prvo “šilje prst” na vakcine, to im je odskočna daska i to se uvek isplati. Šašavi ljudi.

Miroljub Petrović, “stručnjak za mnoge oblasti” kako ga je nazvao jedan TV voditelj, rekorder je po broju pojavljivanja na društvenim mrežama. U početku je bio samo geolog a kasnije postaje svestan svoje genijalnosti i ispred svog imena samoinicijativno dodaje “dr”; za sebe kaže da se bavi povezivanjem nauke, preventivne medicine i religije ali uz veliku pomoć Mojsija i Starog zaveta. To ne čudi jer odgovara njegovim mesijanskim crtama i sumanutosti. Osnovna obrazovanja dobio je u “istraživačkim centrima” u Kaliforniji. Osnovao je sopstveni Institut za prirodno lečenje, ima i fakultet koji nema studenata ni profesora (osim njega) a može se završiti “on line”. Stručnjak za mnoge oblasti a posebno za debelo crevo i zaljubljenost posetio je i naš grad prošle godine i održao jedno fino, bolje reći, fantastično predavanje. Njegova predstava o čovečjoj anatomiji, odnosno utrobi, je neverovatna. To je vreća koja se završava čmarom a negde na vrhu sa desne strane je jetra, sa strane su verovatno bubrezi itd. Kad sebi stavite pipu u čmar okrenite se malo na desnu stranu i isperite jetru. (Prirodno čišćenje organizma, Miroljub Petrović)

Dr S. Velkov, makedonka, mesija i satanista, lekar opšte prakse koji napušta klasičnu medicinu nakon što joj se u snu “javilo” da ima drugi zadatak, nastavlja da leči raznim alternativnim metodama od kojih značajno mesto zauzima ishrana sirovom hranom i gledanje u Sunce, tj solarna joga. Solarna joga je nešto svežiji izum gurua iz Indije nastao posle otkrića da majmuni gledaju u sunce i otkrića da naša duša ima osobine majmuna. Jedan zabludeli vernik joj je poverovao i postavio je rekord; 7 minuta je neprekidno gledao u Sunce dok mu se nisu počeli javljati krstovi i dok mu nije pozlilo. Posle toga su doktroricu sveštenici Đurđevih stupova stavili u sam vrh liste satanista Srbije.

Njena argumentacija protiv vakcinacije obiluje prostim manipulacijama, vređanjima i lažima. Njen način razmišljanja je potpuno haotičan, sa očiglednim primesama sumanutosti. Da pročitamo neke njene zapise iz dnevne štampe, čisto zbog razonode. “Pa tako, između 1871. i 1872. imamo epidemiju malih boginja odmah posle masovne vakcinacije protiv malih boginja. Umrlo je 45000 ljudi”. Verovatno zbog predugog gledanja u Sunce i sirove hrane bivša doktorica nije u stanju da razlikuje male od velikih boginja ( valjda su jedne male a druge su malo veće) ili nije u stanju da bar pročita da je prva vakcinacija protiv malih boginja započeta ne davne 1871. nego 1968. Sledeći njen podatak je posebno interesantan. “U Nemačkoj između 1940. i 1945. izbija epidemija difterije posle masovnog vakcinisanja protiv difterije”. Vakcina protiv difterije licencirana je u Americi 1949-te a organizovana vakcinacija započeta dosta kasnije, pogotovo u Nemačkoj. Teško je poverovati da su se nemci bavili vakcinacijom svoje dece u Drugom svetskom ratu kad su imali mnogo preča posla. Naša mesijanka planira dosta toga da uradi na prostorima bivše Jugoslavije, posle toga prelazi u Evropu jer i tu ima posla. Zašto je, pita se ona, u Rumuniji i Mađarskoj vakcinacija obavezna a nije u Švajcarskoj iako su te države članice Evropske unije? Pre nego što počne da obrađuje rumune i mađare neko treba da je upozori da Švajcarska nije u u Evropskoj uniji!

Izričito je protiv razvoja otpornosti putem vakcina; samo prirodni imunitet, prirodna selekcija pa ko preživi. Vakcina je smrtna opasnost! Bila je i kuga, kaže doktorka, nije bilo vakcina pa je narod preživeo. (Komentari nakon njenog predavanja su većinom bili pozitivni; samo su se dva roditelja zahvalila doktorici ne želeći da njihova deca prežive prirodnu selekciju). Posle bolesti deca postaju pametnija i brže rastu, ako nevakcinisanoj deci zabrane da idu školu, ne moraju jer tamo ionako uče gluposti, takođe ne ići u inostranstvo ako se tamo zahteva vakcinacija jer je život naše dece najvažniji. Ali, nije doktorka potpuno izgubila razum. Kako bi se zaštitila od posledica svojih dela piše tzv pravnu ogradu koju morate da otkrijete negde skrivenu na njenom sajtu ili fejsu ili njeno predavanje počinje ovakvom rečenicom. ”Informacije, saveti i predavanja su obrazovne prirode. Nisu namenjeni dijagnostikovanju, lečenjui prevenciji nijedne bolesti. Ako ste bolesni potražite savet svog lekara.“ Cinično i glupo, kao i ono na televiziji, pre uportrebe detaljno proučite uputstvo, potražite savet svog lekara ili farmaceuta… (Dr Slađana Velkov)

Maja Volk ima dosta uzbudljiviju prošlost, i ona je stručnjak za mnoge oblasti, pisac je i muzičar, ne baš impresivan ali je zato njen privatni život impresivan kao i njena želja da ga neprekidno izlaže javnosti. Njena žestoka i iznenadna inicijatava protiv vakcinacije prikazuje je kao bezobzirnu, agresivnu i neodgovornu osobu uz logično pitanje zašto to radi? Da li zbog brige o deci ili je nešto uzbiljnije u pitanju? Pre sedam godina obolela je od karcinoma grla, lekari su joj spasili život operacijom i hemoterapijom ali u njenim mnogobrojnim intervjuima nema reči zahvalnosti. Naprotiv, javno izjavljuje da je znala koliko je hemoterapija opasna nikad ne bi pristala na nju. Ali zato je ona započela lečenje sirovom hranom, ona i Gruja (nije crni), promovišući zdrav život, spašavajući živote i o tome pišući knjige. Nedavno počinje sa reklamiranjem aparata za miksanje hrane koje sprema ona i Gruja. Veoma samouvereno tvrdi kako je njena kćerka ogluvela zbog vakcina. Nešto slično uradila je i majka Hiter Vajston, jedine devojke kompletno oštećenog sluha koja je izabrana za mis Amerike. Neposredno posle izbora njena majka izjavljuje novinarima da je njena kćerka ogluvela zahvaljujući Diteper vakcini. Revoltiran tom izjavom, pedijatar koji je vodio brigu o lepotici od njenog rođenja i koji je bio veoma ponosan na njene uspehe, odlučuje da javno demantuje navode njene majke. Devojka je u uzrastu od 18 meseci preležala veoma težak meningitis uzrokovan Hemofilusom influence. U to vreme vakcina protiv ove bakterije još nije uvedena. Zašto su obe majke na isti način iskoristile vakcinu? (Maja Volk o štetnosti vakcina. Veliki brat VIPP 5. VIPP- Maja Volk)

Dr Todor Jovanović, prevremeno penzionisani zubar iz jednog beogradskog predgrađa, samoproklamovani lekar,virusolog i imunolog, simpatičan i šašav lik, meni jako drag i zabavan. Ima nekoliko preparata spravljanih od bilja od kojih je najpoznatiji Todoksin. Leči puno bolesti, naravno, i karcinome, sidu itd. Veoma je poznat u Beogradu i Srbiji i redovno je prisutan u medijima ne samo zbog njegovih čudotvornih lekova i izlečenja nego i zbog fantastičnih priča o svetskim zaverama, politici i mnogo čemu drugom. Teško je objasniti njegovu popularnost. Iako je njegovo patološko izmišnjanje, lažljivost i sumanutost toliko očigledna ljudi ga ozbiljno shvataju.

Poznat je po tvrdnji da virus side ne postoji, postoje samo gomile čestca od vakcina koje smo davali deci još od pre 50 godina. Čak je usput razgovarao sa Salkom pedesetih godina prošlog veka koji je u to vreme pronašao vakcinu protiv dečje paralize, davao mu savete i primedbe. Posle Salka lečio je Regana i Medžik Džonsona. Ali, “ako imate baštu, uzmete koprive, isečete sitno i poparite je, kad se malo ohladi stavite noge, operete noge tom vodom, ne sapunom, zdravo je mnogo da pereš noge na taj način, zalivaj klice, to će onda tek da bude lekovito; možda postoji načina da se sav kamenjar na ovom svetu pretvori u plodna polja za kratko vreme”. Inače, on je pisac pet drama u kojima su igrali Petar Kralj, Rade Marković, Abrašević, Mihajlović…”Ljudi se krste kako je to dobar tekst i koliko zadovoljstva daje, sluša se od Aljaske dole do Australije”. Zahvaljujući njemu saznali smo za tzv autourino terapiju, odnosno za lekovitost mokraće (ili, da li je tajna Todoksina konačno rešena?) “Držite se ovog uputstva, organizam stvara u toku noći lek za bolest od koje bolujete. Koristite, bre, vi sa juga i ja sa vama, autourino terapiju; sav muslimanski i jevrejski svet samo se pere i umiva urinom, pije urin, masira se, radi intimna ispiranja, radi klizme a koža joj kao kadifa…Svi koji ne rade urino terapiju idu četvoronoške a ovi koji rade idu uspravno i niko im ništa ne može”. (video)

Ovi mesijanci, po ugledu na prethodnike u Americi, često vređaju lekare, pogotovo pedijatre, koji su već označene neznalice i zločinci. Na jednom predavanju S. Velkov u Beogradu 99% lekara označeni su kao vampiri.

GRIP

Vakcinacij protiv gripa u nas nije ozbiljno shvaćena kao što ne shvatamo ozbiljno njegove posledice. Broj vakcinisanih je simboličan. Koliki je broj umrlih i obolelih u Srbiji veoma je teško proceniti ali je sigurno znatno veći nego što se prikazuje. Čudno je da javnost i mediji prilično ravnodušno i nezainteresovano prate epidemije gripa i ishode. Nakon aprilskog „on line“ izveštaja jednog od najtiražnijih dnevnih listova o broju umrlih od gripa (28) nema ni jednog komentara čitalaca. Od navedenog broja umrlih 85% su osobe srednjih godina i hronični bolesnici. Taj podatak da su to „hronični bolesnici“ stalno se naglašava. „E pa oni su već bili bolesni“, i odmah nam bude lakše, u prevodu, i onako treba da umru!

S druge strane, obrađujući zvanične podatke, godinama u Srbiji ni jedno dete nije umrlo od gripa. Da li je to moguće? U Americi u poslednjih deset godina od posledica sezonskog gripa umire između 40 do 280 dece. Zvanični, provereni i lako dostupni podaci. (Prof Nestorović navodi 24 do 28 umrlih godišnje ali taj podatak ne možete naći ni u jednom zvaničnom izveštaju). Procenat zdrave dece koja se svake godine vakciniše je između 40-52%. Upoređujući broj stanovnika ali i podatak da vakcinacija praktično ne postoji u Srbiji, godišnji realan broj dece umrle zbog sezonskog gripa je 5 ili više. Jasno je da se grip ne dijagnostikuje kako treba pa se fatalne posledice pripisuju drugim bolestima. Koliki je broj upala pluća i drugih komplikacija takođe je nepoznato. (Prof Nestorović tvrdi da je broj upala pluća beznačajan i da nema umrle dece od gripa). Vakcinacija trudnica protiv gripa u zapadnim zemljama je uobičajena i normalna pojava. Iskreno, s obzirom na prirodu gripa, bio bih srećan kad bi se svi moji pacijenti ali i njihovi roditelji redovno vakcinisali.

Da pokušamo da upoznamo dva protivnika vakcinacije, poznate i priznate stručnjake, dakle ljude koji su iz sveta nauke. Prof Nestorović, pedijatar Dečje klinike u Beogradu, izričit protivnik vakcinacije zdave dece kad je u pitanju grip, još izričitije je protiv vakcinisanja trudnica. (Bio je i protiv MMR-a ali možda više nije ali biće ipak da jeste). Na strani je onih stručnih krugova koji su javno ili tajno, posredno ili neposredno protiv vakcinacije, čija se reč poštuje i uvažava i koja ima uticaja na odluke roditelja pogotovo u našem gradu. Njegovi javni nastupi na tribinama i stručnim skupovima neretko sadrže čudne i nepouzdane dokaze i proizvoljne zaključke. Odnos prema vakcinama je neodmeren, veoma emotivan, povremeno i ciničan tako da nemate utisak da kritike daje profesionalac i vrhunski stručnjak. Prednjače komentari o tuberkulozi i prirodnoj selekciji, autizmu itd? (A tek aplauzi!) (Prof dr Branimiri Nestorović)

Prof Nestorović smatra da je povezanost MMR i autizma očigledna jer Amiši u Americi nemaju autizam pošto se ne vakcinišu. (Po njegovim rečima, svima postavlja to pitanje i svi ćute). Da proverimo. Populacija Amiša broji svega 300.000 u Americi, znači jedan promil. Zemljoradnici su i stočari koji žive izolovano u većim ili manjim komunama van uticaja moderne civilizacije (i nemaju struju). Nije tačno da nemaju autizam (1:5000 je značajna cifra); poslednje analize pokazuju da je i kod njih u porastu ali ga imaju dosta manje nego druge populacije. Ali zato imaju značajno više ozbiljnih metaboličkih i genetskih bolesti (Angelman, naprimer). Nije tačno da se ne vakcinišu; više od 68% njihove dece dobiju bar jednu vakcinu što je dosta manje u poređenju sa drugom decom ali ipak dobijaju vakcine. Prošle godine u Americi od 644 obolelih od morbila 382 su bili Amiši. Bolest su donela tri amiška misionara sa Filipina.

Prof Ivanovski, takođe je pedijatar Dečje klinike u Beogradu. Pre više od deset godina, objavio je na jednom poznatom međunarodnom kongresu da vakcina protiv difterije izaziva leukemiju! Iako je bilo očekivano da ta vest izazove senzaciju to se nije desilo. Niko se posebno nije uzbudio, ni stručni krugovi niti javnost niti roditelji koji i dalje strahuju od autizma ali ne i od leukemije (što nije korektno prema našem profesoru).

Osim gore pomenute objave da je otkrio uzrok leukemije, objavljuje da su većina virusa pa i morbili naši prijatelji, svaka virusna infekcija resetuje naš imunoški sistem (da se podsetimo, S. Velkov kaže da su deca posle preležanih bolesti pametnija i da brže rastu). Do tog zaključka došao je čitajući, čitajući puno, puno radova na hiljade, hiljade stranica… Po njemu, da su virusi gripa tako opasni ne bih ih Bog slao svake godine; kad se promeni režim vakcinacija neće više biti ni raka ni leukemija ni dijabetasa ni astme. (A tek kakvo zlo su naše babe!) (Dr Petar Ivanovski)

Samo da vas podsetim, većina virusa izazivaju bezazlene bolesti zbog kojih ne morate tražiti pomoć lekara. Ali, virusi pogotovo u prvoj godini života iako daju bezazlene simptome kasnije mogu razviti sklonost astmi koja traje godinama, često „okidaju“ autoimune bolesti i dijabetes, pripremaju podloge za ponavljane upale ušiju, izazivaju prolive koji se ne tako retko veoma teško kontolišu, uzrokuju česta poboljevanja po vrtićima; od virusa gripa svake sezone oboli veliki broj dece i roditelja sa dugim temperaturama (koje nikako da stanu), loše opšte stanje i težak kašalj. Dijagnoze upala pluća kao i odgovarajuća terapija u vreme gripa veoma je neprijatan izazov za pedijatre. Bilo bi ineresantno kad bi, nekim slučajem umesto mene, prof Ivanovski prihvatio da leči vašu decu bar jednu sezonu. Da li biste bili zadovoljni odgovorom da su to samo naši prijatelji i da nije tako ne bi ih Bog slao svake godine? Još nešto o morbilima. Nedavna zajednička istraživanja u Danskoj, Engleskoj, Velsu i Americi u kojima se su praćene posledice preležanih morbila pre i posle vakcinacije, pokazala su da su teške posledice moguće i do 3 godine nakon preležanih morbila ( tačnije od 26 do 31 mesec) a ukupna smrtnost dece posle vakcinacije smanjena je za 50%! Morbile je profesor posebno označio kao naše prijatelje?

znakPrimetili ste da je S. Velkov na slike prof Ivanovskog i prof Nestorovića stavila svoj logo (ovaj zeleni, satanistički) i to nije slučajno. U čemu je sličnost u njihovim porukama? Prirodna selekcija, virusi naši prijatelji, vakcine ne stvaraju imunitet već ga suzbijaju, vakcine izazivaju teške bolesti. Imaju i slična mesijanska rešenja: Velkov-Jovanović, sirovu hranu, gledanje u Sunce i Todoxin. Profesori: vakcinu protiv difterije u obliku spreja koja će eliminisati leukemiju, vitamin C pre i posle vakcine što će eliminisati autizam!

Daleko od toga da su naši profesori nestručni, naprotiv. Njihova pamet i efekti njihovog rada su nadprosečni, bez sumnje. Ali ima jedan momenat kuršlusa u njihovoj glavi koji ih potpuno pomeri iz realnosti, jednostavno zalutaju. Njihov intelekt radi na višim frekvencijama ali u jednom momentu prelaze na druge talasne dužine, „udari im pamet u glavu“. U drugim sredinama to se objašnjava na primeru Linusa Paulinga, nesumnjivog genija koji je jedini do sada samostalno dobio dve Nobelove nagrade. Posle prve, Albert Ajnštajn, pokušavajući da objasni veličinu njegovog otkrića, zaključuje da on ne može baš da razume šta Pauling u stvari hoće da kaže. Kasnije, sa polja biologije i fizike Pauling se okreće medicini i pokušava da nađe lek protiv raka. Ubeđen je da su to visoke doze vitamina C; formira timove, kreće sa istraživanja, kasnije i sa terapijom. (Tvrdio je da prosečan ljudski vek može da bude 120 godina!) Efekti su bili nikakvi; umesto da prekine, tvrdoglavo nastavlja u tom pravcu sve do konačnog kraha i lične kompromitacije. Njegovi tretmani su davno odbačeni ali je Pauling nesvesno otvorio potpuno novu eru lečenja vitaminima i suplementima što danas predstavlja jedan od osnova bezvredne alternativne medicine.

Mehmet Oz, jedan od poznatijih svetski kardiohirurga pred kraj karijere skakao je na hirurški sto nakon operacija upražnjavajući reiki ritual. Sada je popularni promoter zdravog života, alternativnih tretmana i veliki protivnik vakcinacije. Zbog toga, uvek budite oprezni kad vam serviraju istine ili se citiraju velika imena; i ne samo kad je vakcinacija u pitanju.

Srećom, prof Ljubić, poznat ginekolog i akušer Narodnog fronta, Beograd o vakcinaciji trudnica ima drugačije mišljenje. I on radi na „višim frekvencijama“ ali bez kuršlusa. Preporučujem da pročitate njegov intervju jednom dnevnom listu nakon kojega nemate razloga da „kopate“ po internetu i procenjujete ko je u pravu.

Koje su najčešće zablude koje trudnice imaju o vakcini protiv gripa?

– Trudnice najčešće nisu upoznate da su pod većim rizikom za razvoj komplikacija gripa. Normalno prilagođavanje funkcije imunog sistema, srca i pluća na trudnoću čini ih pogodnijim za teške oblike bolesti, ponekad čak sa smrtnim ishodom (srećom retko). Deca trudnica sa gripom imaju veći rizik za komplikacije, najčešće prevremeni porođaj i zastoj rasta. Malo je poznato da vakcinacija tokom trudnoće ne štiti samo majku već i bebu tokom prvih šest meseci života od gripa.

Da li je moguće predvideti tok epidemije gripa?

– Virusi gripa (influence) se menjaju iz sezone u sezonu, a čak i tokom samo jedne sezone. Zbog toga je nemoguće predvideti obim i ozbiljnost gripa unapred. Nova saznanja ukazuju da vakcinacija tokom trudnoće može da smanji rizik od razboljevanja majke i deteta.

Da li vakcina predstavlja potpunu zaštitu?

– Postoje različiti tipovi vakcina, koje su usmerene protiv jednog (mono) i više tipova (polivalentne) virusa. Vakcina koja se sada primenjuje u našoj zemlji pripremljena je za tip AH1N1 virusa gripa, sadrži i tipove AH3N2 i B virusa gripa. Postoje vakcine koje pokrivaju veći broj virusa. Za sada nije pronadjena vakcina koja pokriva sve tipove virusa influence, tako da je potpuna zaštita nemoguća.

Ko bi trebalo da bude vakcinisan?

– Zvanične preporuke su da bi sve osobe sa šest i više meseci starosti trebalo da budu vakcinisani jednom godišnje u cilju sprečavanja infekcije gripom. Vakcina mogu biti žive (sa oslabljenim virusom) ili inaktivisane (sa mrtvim virusom). Žive vakcine se ne preporučuju u trudnoći, dok se inaktivirane smatraju bezbednim i korisnim za trudnicu i fetus. One se mogu dati u bilo kojoj starosti trudnoće.

Šta raditi ukoliko dođe do infekcije gripom tokom trudnoće?

– Potražite savet svog ginekologa. Postoji efikasan lek, tamiflu (oseltamivir), koga bi trebalo dati što ranije od početka bolesti, najbolje u roku od prvih 48h. Međutim, pozitivni efekti leka se vide i ako je terapija započela kasnije.

Nakon smrti trudnice od gripa u okolini Beograda nisam sreo ni jednu osobu koja nije čula za tu vest i koja nije bila ili dirnuta ili zabrinuta; počeli smo drugačije razmišljati o gripu.

Komentari:

„…i šta je u Srbiji tačna informacija? Neki faktor iz struke na tv-u reče da na „jugu“ nema gripa a sin i ja smo ga bolovali prethodnih petnaest dana! One Godine svinjskpg gripa u Britaniji su se ljudi po izloženosti riziku po izboru vakcinisali. Čak i trudnice, konkretno moja prijateljica u šestom mesecu trudnoće i ništa joj nije falilo, a ni detetu. Ali fali detetu prijateljice koja je trudna preležala AH1N1. U V.B.(Velika Britanija) su tada bili formirani punktovi gde su „suspektni“ dobijali antivirusne lekove, bez čekanja u ambulanti i gubljenja dragocenog vremena. Procedura je bila: nazoveš telefonom službu, požališ se na simptome, ukoliko si imao rizičan kontakt grip je izvesniji, dobiješ šifru i član porodice „podigne“ lek. Čak su i dostavljali na adresu. Bila sam iznenađena njihovim pristupom…Dakle, mi paničimo ili nipodaštavamo jer pojma nemamo. To je posledica diletantizma onih koji bi morali da znaju. Eto šta će nam doći glave.(Srebro, 5. Mart 2015 14:26)“. Komentar: Srebro se ozbiljno suprostavila prof Nestoroviću. Šta mislite, ko je u pravu?

„Ne daj bože nikome…Nisam neki stručnjak ali sam za toliko informisana. Čitaj knjige malo Srbijo, opismeni se! A da pola Srbije kašlje to je istina i to poslednjih 2 meseca. Pojedini vuku kašalj posle temperature po mesec dana. (Realna, 5. Mart 2015 13:19)“.

„ Samo neki ljudi veruju dilejama iz anti-vakcinalnih sekti i neki mediji prenose njihove sumanute, ali neupućenima lako prijemčive rezone; naravno da su ljudi pod stresom, ali i tada vakcinisani imaju više šansi. (Anti bot patrol, 5. Mart 2015 11:40)“.

„Koja budala vakciniše trudnice???? O čemu se ovde priča, kakve se ovde laži glupostu šire??? Znate li nekoga ko je zbog vakcine u trudnoći izgubio dete? Ja znam NEKOLIKO osoba, ne jednu nego NEKOLIKO. Doktor koji vakciniše trudnicu treba da bude izveden pred sud…Zašto je preminula osoba došla po lekarsku pomoć tako kasno, pa ja, koji volu rep mogu da iščupam, posle dva dana visoke temperature odem lekaru da barem proverim krvnu sliku i da se uverim da nema bakterijskog zapaljenja. Djenka Djavo, 5 mart 2015 10:37. Komentar: da li iko zna i jednu trudnicu koja je dobila vakcinu protiv gripa? Osim Đenke, čupača volovskih repova.

„Pravo na mišljenje o vakcinama može da ima samo osoba koja se školovala za to, a ne svaki tabloid i svaka baba na pijaci. Narod koji ima percepciju o sebi da je nebeski i da je popio svu pamet sveta ne može da očekuje ništa drugo do ovakvog scenarija. Ako se u nešto ne razumete onda se raspitajte kod stručnih osoba, a ne na vikipediji i Blic ženi. Vakcine su produžile životni vek svetskog stanovništva kao mnogi drugi medikamenti, ali uzalud ja ovo pišem jer će 90% vas posle ovoga da se nakašlje i da ode da pojede pola kila belog luka jer je to lek za sve (Zanovetalo, 5 mart 2015 10:01)“. Komentar: ako oboleli od gripa ode lekaru neće dobiti Tamiflu, neće mu biti savetovana vakcina, dobiće antibiotik Hemomicin. Beli luk je ipak bolji.

„Žalosno, dva života izgubljena zbog bolesti za koju postoji vakcina. Kad javno mnjenje o medicini formiraju tabloidi (Zavera farmakomafije, 5. Mart 2015 08:58)“.

„ Moj komšija je takođe, umro od gripa, pre nekoliko dana. Razlog? Nije na vreme otišao lekaru, a posle je nažalost bilo kasno. Zaboravite na narodnu medicinu, beli luk, med, kiseli kupus, čajevi, vitamin C, inhaliranje…( Savet, 5. Mart 2015 01:56). Komentar: da je komšija otišao lekaru u prva dva dana bolesti i dobio Tamiflu verovatno bi bio živ. S obzirom da u nas postoje predrasude o tom leku kao i o vakcinama verovatno ga ne bi dobio. U tom slučaju posete lekaru, bez obzira kad se dešavaju, nemaju nikakvog efekta a ishod može biti fatalan. Isto vredi i za trudnicu koja je umrla. Da je otišla lekaru, sigurno nebi dobila Tamiflu ali bi dovoljno dugo čekala u ordinaciji sa velikom verovatnoćom zaražavanja drugih trudnica ili osoba.

Poslednje vesti iz Amerike (nadam se da se ne ljutite zbog tolikog broja podataka iz ove zemlje, zanimljivo je) odnose se na vakcinisanje trudnica protiv gripa i kontroverze. Jedna trudnica, medicinska sestra odbila je vakcinu smatrajaći da je rizik od vakcine veći nego od gripa zbog čega je dobila otkaz s obzirom da je u medicinskoj ustanovi u kojoj radi vakcina uslov za obavljanje posla zbog rizika za pacijente a koji nose nevakcinisano osoblje. Odmah je formirano udruženje „Sestre protiv vakcinacije“, još uvek se prodaju majice sa tim natpisom. Pre godinu dana bibliotekarka (29 godina), primljena je u urgentni centar u 20-oj nedelji trudnoće zbog problema sa disanjem, zbog ozbiljne i obostrane upale pluća priključena je na respirator, pobacila je 16 januara a umrla 10 februara 2015 godine.  Osnovna dijagnoza je bila-grip! Njeni prijatelji prodavali su majice sa natpisom „Daj bre, primi tu vakcinu“, ( Get Your Damn Flu Shot), kako bi pokrili troškove njenog lečenja.

POSLEDICE NEVAKCINISANJA

Srazmerno smanjenju procenta vakcinacije neizbežno i obavezno raste broj obolelih i učestalost smrtnih ishoda. Kao po kazni

Opet jedan engleski lekar, i opet poznati dečji neurolog, Džon Vilson, optužio je početkom sedamdesetih godina prošlog veka DiTePer vakcinu kao odgovornu za teška neurološka oštećenja mozga sa paralizom, frasovima, slepilom i mentalnom retardacijom. Javnost je, kao i obično bila šokirana, mnogi lekari prekinuli su vakcinaciju koja je za kratko vreme pala na 31%. Ubrzo, društvo se suočilo sa najtežom epidemijom velikog kašlja u modernoj istoriji; više od 100 hiljada dece obolelo je od te bolesti, dve stotine imalo je tešku pneumoniju; osamdeset je imalo epileptične napade a trideset šest je umrlo. Jedan od svetskih eksperata za veliki kašalj posetio je Englesku u vreme epidemije i izvestio da su lekari često skrivali činjenicu da su deca umirala od velikog kašlja, kako zbog osećanja krivice roditelja ali i zbog svoje sopstvene krivice. Njegova procena je da je broj umrlih od velikog kašlja bio, ne tridesetšest nego oko šest stotina! Veoma čudno, doktor nije odgovarao, čak se kasnije pridružio jednom od ogranaka Pokreta u Americi. Za protivnike vakcinacije i veliki kašalj i morbili su blage bolesti, blagi povetarac, jedan fini reset dečjeg zdravlja. Kako izgleda taj reset u devojčice koja se razbolela i počela da kašlje pre 28 dana (Kašlje tek 28 dan).

Pred svetsko prvenstvo u fudbalu 2006-te u Nemačkoj izbila je epidemija malih boginja sa 2000 obolelih uz tri encefalitisa. Prilično nepopularan događaj. Razlog je nedovoljno vakcinisanje dece MMR-om školskog uzrasta; pokušaj da se ponovo uvede zakonska obavezu za vakcinaciju je propao. Od prošle godine u ovoj zemlji ponovo se šire morbili, najviše je pogođen Berlin a umrlo je jedno dete. Nedavno sprovedena anketa govori da je 76% nemaca za ponovno uvođenje zakonske obaveze a 17% protiv.

U nekim državama Amerike redovno izbijaju epidemije zbog samo malog pada u procentu vakcinisanih. U Filadelfiji pre dvadeset godina nevakcinisani mladić doneo je morbile iz Španije i proširio ih na rok koncertu. Za nekoliko meseci obolelo je preko 1400 dece, mahom nevakcinisane, devet je umrlo. Jedna trećina, oko 400, nije dobila vakcinu iz religioznih razloga, tzv religiozno izuzeće po zakonu. Njihovi roditelji umesto u bolnicu redovno su se molili Bogu; potražili su pomoć lekara u terminalnoj fazi morbila. Od devetoro dece koje je umrlo čak šestoro je bilo iz te grupe. Na pitanje upućeno roditeljima zašto ranije nisu došli na lečenje većina roditelja je odgovaralo, „ Isus je bio moj doktor“, ili „ Kao pravi vernik verujem u Boga e ne u ćoveka“.

Holandija je poznata po visokoj stopi vakcinacije, preko 95%, osim u pojedinim sredinama sa jakim uticajem protestantske crkve poznat kao „Bible Belt“, Biblijski kaiš, koji je protiv vakcinacije i gde procenat vakcinisanih pada do 80%. Te izolovane sredine imaju ponavljane epidemije morbila.

U Francuskoj do pre 10 godina morbili su bili retka pojava. Postepeno, procenat vakcinisanih MMR-om opada; od 2008 do 2011 javlja se dramatičan porast obolelih od morbila tako da je u 2011. mesečno obolevalo oko 3000, preko 400 je imalo kao komplikaciju ozbiljne upale pluća, 15 je imalo encefalitis uz 6 smrtnih slučajeva.

U isto vreme u Bugarskoj, od aprila 2009 do jula 2010, izbija epidemija morbila sa 23,700 obolelih i 24 smrtna slučaja. U poređenju sa Francuskom koja je za četiri godine imala sličan broj obolelih 6 puta više je umrlo u Bugarskoj. Ovo je korisno upoređenje i opomena za nas jer bi u slučaju pada procenta vakcinacije prošli kao bugari.

U novembru 2014. javlja se epidemija morbila i u Srbiji unešena iz Republike Srpske i Makedonije. Do početka aprila obolelo je 313 osoba, njih 25 u prvih 15 godina. Većina je nevakcinisana, u deset slučajeva dobijena je samo jedna doza MMR. U Zrenjaninu 12 je obolelo ali ni jedno dete. Procenat vakcinacije MMR-om u nas je preko 95%.

U 2014. morbili se šire po SAD-u a izbile su u Diznilendu tako da se beleži rekordan broj obolelih, naravno zbog pada procenta vakcinisinah i povećanog „uvoza“ virusa. (Amerikanci su inače hrabro planirali iskorenjavanje morbila do 2000). U toj zemlji, ali i u Nemačkoj i drugim zapadnim zemljama, sve su češći i uporniji zahtevi ljudi odgovornih za nacionalno zdravlje da se vrati zakonska obaveza u vezi sa vakcinacijom. Navodi se primer Misisipija i Severene Karoline gde je vakcinacija zakonska obaveza a broj vakcinisane dece je 99 ili 100%. Posle dužeg vremena javnost u Americi konačno se okreće ka vakcinicaiji a o tome govori sledeći primer. Budući repubilkanski kandidat za predsednika Kris Kristi održao je nedavno govor u kojem je, između ostalog, naglasio da on vakciniše svoju decu ali da će se buduća vlast zalagati da vakcinacija i dalje bude stvar izbora roditelja. Reakcije na društvenim mrežama su bile tako žestoke (verovatno zbog aktuelnih morbila) da je samo 90 minuta nakon njegovog govora izbačeno novo saopštenje njegove kancelarije u kojem se kaže da MMR treba da dobiju sva deca!

Brojna nezavisna i veoma ozbiljna, naučna istraživanja kako u Americi tako u Evropi (do sada obuhvaćeno je preko 14 miliona dece), urađena su zbog sumnji i pritisaka a u cilju dokazivanja štetnosti vakcina i ni jedna od njih nije pokazala bilo kakvu povezanost sa autizmom ili oštećenjima mozga. Bolesti i neurološka oštećenja posledice su genetskih poremećaja a njihovo ispoljavanje se dešavalo u vreme dobijanja vakcina. Podudarnost je očigledna.. Australijski neurolog ( konačno jedan “normalan” neurolog), Semjuel Berkovič, dokazuje da većina dece navodno oštećene vakcinama imaju naslednu bolest Drave sindrom, koji se razvija i slučajno poklapa sa vakcinacijam. Što je najvažnije, pronašao je i locirao gen odgovoran za bolest. Prema tome, DiTePer (Pentaxim) nema nikakve veze sa oštećenjima mozga.

Vakcine imaju dobro poznate sporedne efekte koji su bezazleni; blage temperature, lokalne reakcijama, uporan plač i sl. Komplikacije kao što su neurološka oštećenja, ozbiljne alergijske reakcije, gluvoća, epilepsija postoje ali toliko su retke da je pitanje ima li smisla plašiti se vakcina? U srednjebanatskom okrugu u poslednjih 50 godina vakcinisano je nešto preko 100000 dece. Poštujući kriterijume Svetske zdravstvene organizacije u našem okrugu realno je očekivati jednu ozbiljnu komplikaciju tek u sledećih 50 godina. Ako se ne slažete, i ako znate bilo koje oštećeno dete vakcinom, javite mi. Takođe mi javite ako ste lično videli neko autistično dete (hiperaktivno detet nije autistično).

Novorođenačka smrtrnost i smrtnost odojčadi i male dece pre ere vakcinisanja bila je, za današnje uslove nezamislivo velika. Naprimer, 1953 godine u jednom banatskom selu, 10 km udaljeno od Zrenjanina sa 1550 stanovnika, rodilo se četrdeset i jedno dete a u toku iste godine umrlo je jedanaestoro (imao sam sreće)! Slično stanje bilo je i u drugim mestima. Od momenta uvođenja vakcinacije, umiranje dece u tom i u drugim mestima postaje retkost.

U pitanju su dokazi veoma velike pouzdanosti i ako verujemo u medicinu trebalo bi da verujemo i u njih. Posle ovih dokaza treba, pre svih, postaviti jednostavno pitanje lekarima protivnicima vakcinacije, da li je ovo dovoljno? Ako nije, greškom su izabrali profesiju? Nije redak slučaj da lekari različitih profila tajno u ordinacijama ili na drugim mestima savetuju roditelje da ne vakcinišu decu! Utisak je, sa druge strane, da su pedijatri ponekad prilično ravnodušni i rezervisani kad je u pitanju odbrana vrednosti vakcinacije. Roditelji navode njihove česte komentare u smislu, „ne morate ako nećete“, „odlučite sami“, „nemam vremena“…

PROFILI RODITELJA

Odavno postoje roditelji koji su izričito protiv vakcinacije, njihova deca nisu dobila ni jednu vakcinu ali njihov otpor nema veze sa internetom i najnovijim događanjima. Ne veruju u klasičnu nego u alternativnu medicinu, pomoć lekara traže samo kad moraju, ne pokazuju veliku želju za medijskim isticanjem, jednostavno imaju svoj zatvoren svet. Njihov broj je veoma mali. Dosta je veći broj novopečenih roditelja-protivnika koji su pali pod uticaj gore navedenih imitatora, misle da su nadomak velikih otkrića, prave se važni i pametni i veoma su glasni. Oni, sa druge strane, pokazuju posebnu vrstu sebičnosti. Njihova deca neće se razboleti iako nisu vakcinisana zahvaljujući kolektivnom imunitetu koji se stiče vakcinacijom ostale dece. Ali, po njihovoj teoriji, i ta druga deca su izložena opasnostima vakcinacije ali ne pokazuju dovoljno brige niti saosećajnosti.

Mnogo je veći broj roditelja koji su zbunjeni i zabrinuti, izloženi različitim i kontradiktornim mišljenjima ili su podsvesno pod uticajem neobjašnjivog i primitivnog straha od vakcina. Naravno da uvek treba biti oprezan kad god je u pitanju bilo koja medicinska procedura pa i vakcinacija; treba biti sumnjičav i tražiti prave informacije. Ali to treba da se radi na odgovarajući i kulturan način. Jedno je biti sumnjičav i oprezan a sasvim drugo je biti protiv. To je ipak sramota.

ZAKON

Nedavno su poslanici Skupštine Srbije jednoglasno usvojili, bolje reći potvrdili, zakon o obaveznoj vakcinaciji. Tako su pokazali i odgovornost i zrelost političara što nije slučaj u drugim demokratskim zemljama. Poslanici su na ovaj način pružili, pre svega, veoma jaku moralnu podršku roditeljima ali je i zakonska obaveza u svakom slučaju dobro došla.

Zakonsku obavezu aktivisti Pokreta koriste kao argument protiv vakcinacije jer takva obaveza ne postoji u drugim zemljama. Ono što ne pominju jeste da oslobađanje zakonske obaveze ne znači odustajanje od vakcinacije već samo nuđenje izbora. To nuđenje je više posledica sprege alternativne medicine, sudstva i politike( na čemu insistiram) nego brige o ljudskim pravima. Procenat vakcinisanih u tim zemljama je i dalje visok oko 90%, tačnije između 88% i 95%. Proboji vakcinacije i posledice o kojoj sam pričao, gledajući sa tačke gledišta nacionalnog zdravlja nije još zabrinjavajuće u tim zemljama. Desi li se neka ozbiljnija epidemija, što je neminovno ako se procenat ozbiljnije smanji, veoma brzo će uvesti zakonska obaveza bez obzira na pozivanja na ljudske slobode i pravo izbora.

Mi, koji smo za vakcinaciju, pitamo zašto je u tim zemljama obavezan pojas za vezivanje u kolima? Koga to ugrožava nevezivanje osim onih vezano-ne-vezanih? Nije li to ugrožavanje ličnih sloboda i očigledna kontrola države i nasilje nad pojedincem. Gde je tu pravo izbora?

Međutim i dalje ostaje nedoumica, ko će zakonski biti odgovoran ako nevakcinisano dete unese zarazu u kolektiv? Primer morbila je veoma ubedljiv. Od koga i kakvu pravdu naši roditelji mogu da očekuju u takvim slučajevima? (Podsećam na njihove neprijatne reakcije kad u vrtiću vide neko-drugo-samo-slinavo dete.) Da li bi osobe poput Volk, Velkov i ostalih prihvatili odgovornost? Ili ih jednostavno baciti roditeljima.

Političari u Srbiji su brigu o zdravlju dece povezali sa naukom i naučnicima a ne sa šarlatanima. Oni su na vreme sprečili ono što se moglo desiti u Srbiji a desilo se u Americi polovinom osamdesetih prošlog veka i što predstavlja najtamniju stranu američkog pravosuđa (citiram američke izvore). Kada je u to vreme počela kampanja Pokreta i redovna suđenja predvođena specijalizovanim advokatima protiv proizvođača vakcina i kada su sudovi redovno dosuđivali milionske iznose u dolarim u korist roditelja navodno oštećene dece, proizvođači, odnosno, kompanije su počele da prestaju sa proizvodnjom vakcina postepeno jedna za drugom. Pretila je opasnost da se obustavi i prekine vakcinacija u Americi. Da bi se to sprečilo političari tadašnje Reganove administarcije doneli su istorijsku i absurdnu odluku. (Da je njihova odluka bila kao odluka naših parlamentaraca bili bi oslobođeni mnogih muka koje su ih snašle u sledećih 25 godina). Država je formirala posebno telo, VICP, i poseban fond koji je novčano nadoknađivao roditeljima navodna oštećenja vakcinama. Farmaceutske kompanije i lekari bili su oslobođeni krivice unapred, vakcinacija je spašena. Nažalost, političari su procenu efekata vakcinacije prepustili subjektivnim ocenama sudija i šarlatanima a ne naučnicima. Nastao je pravi „karneval“ u novooformljenom Sudu za vakcine. Većina onih koji su optuživali vakcinu za bilo koja ozbiljna oštećenja dobijali bi sporove i dolare. Do 2009. Isplaćeno je oko 2 milijarde dolara ili oko 900000 prosečno po slučaju. Samo jedna advokatska kancelarija potraživala je od Suda preko 2 milona dolara. Odštete su počeli tražiti i odrasli jer su vakcine protiv hepatitisa B „izazivale“ multiplu sklerozu i reumatizam. Jedan vlasnik je za svog psa tražio odštetu jer je njegov ljubimac posle vakcine protiv besnila postao gluplji! Oni koji su u Sudu za vakcine branili prava oštećene dece bili su tzv „eksperti“, lekari i farmaceuti koji su dokazivali mehanizme oštećenja dece vakcinama. Oni koji su u Sudu tvrdili suprotno pozivali su se na ozbiljna i dugogišnja, naučna istraživanja kao i na zvanične stavove državnih zdravstvenih institucija. Ovi poslednji nisu imali uspeha sve dok VICP i Sud za vakcine nije došao u bezizlaznu situaciju. Nakon Vejkfilda i njegovih „dokaza“ o vezanosti MMR-a i autizma broj zahteva za odštete popeo se na pet hiljada. Pretillo je kompletno iscrpljivanje budžeta namenjenog isplati odšteta. Bilo je nemoguće rešiti sve te slučajeve pa je Sud odabrao tri karakteristična na osnovu kojih će rešiti onih pet hiljada. (Ovo će biti interesantno našim roditeljima, pravnicima). I taj proces je trajao više od sedam godina sa konačnom odlukom koja je šokirala javnost. Vakcine ne prouzrokuju bilo kakva oštećenja ukuljučujući i čuveni tiomersal koji stabilizuje vakcine ( a koji je izbačen iz sastava 2001.). Sud se tek tada poziva na naučne dokaze. Tek tada iznosi podatke o nestručnosti eksperata koji su dokazivali štetnost vakcina, o krivotvorenju ličnih podataka iz njihove biografije i povremene kriminalne aktivnosti. Jedan broj se u isto vreme bavio prodajom suplemenata koji leči autizam, čak su na deci koju su branili vršili dijagnostičke procedure poput ponovljenih lumbalnih punkcija i endoskopskih pregleda fiberoptičkim aparatima koji su potencijalno opasni, veoma skupi i od kojih deca nisu imala nikavih koristi. Svi ti „eksperti“ bili su dugoodišnji aktivisti Suda, jedan preko dvadeset godina. Kako to da tek na kraju Sud otkriva ko su oni zapravo? Prema tome, ona moja ranija konstatacija o spoju sudskih organa, političara, advokata i alternativne medicine nije slučajna. Posle završetka sudskih procesa roditelji otećene dece su bili iscrpljeni i emotivno i finansijski za razliku od njihovih advokata i „eksperata“ koji nastavljaju sa širenjem svojih poslova i bogaćenjem.

Da ovome dodamo nekoliko poslednjih vesti koje govore da su se lekari i sudski organi konačno okrenuli ka vakcinaciji. Delegati dva najcenjenija udruženja lekara u Americi (AMA, AAP) izglasali su u maju i junu 2015. odluku o započinjanju procedure za zakonsko ukidanje filozofskog ili religioznog izuzeća od vakcinacije. Ukratko, zalažu se za ponovno uvođenje zakonske obaveze! Koji je osnovni argument delegata? Zahtevi roditelja da se zaštite njihova ozbiljno obolela deca čije zdravlje ugrožavaju nevakcinisana deca i nova izbijanja epidemija koje se mogu sprečiti vakcinacijom. U nekim državama sudski organi već rade na tom poslu. U Kaliforniji je 23.06.2015. nakon epidemije u Diznilendu konačno i zakonski uvedeno obavezno vakcinisanje tako da je ta država postala treća u Americi gde nema filozofskih, kulturnih i ostalih nemedicinskih izuzeća.

NA KRAJU

Strah od vakcina nije
racionalan, on je teško objašnjivi društveni fenomen i nema direktne veze sa medicinom stim što ga različite sredine različito doživljavaju. Nekad hrabri narod (srbi) iz nekog razloga postao je jako strašljiv, boji se svega i svačega, od promaje preko globalnog zagrevanje do crne magije i na kraju-vakcina!

Englezi su još zanimljiviji. Njihov zemljak, Edvard Džener, pre dva veka je započeo vakcinaciju protiv velikih boginja tako što je u kožu ljudi ubacivao sadržaj iz kožnih promena krava obolelih od velikih boginja. Za njega kažu da je čovek koji je spasao najviše ljudskih života. Njegovi sunarodnici su mu se „odužili“ masovnim protestima o čemu govori i čuvena karikatura iz tog doba u kojoj Džener pretvara ljude u krave.krave

Pre devet hiljada godina drevni narodi Indije su pokašuvali da se odupru velikim boginjama inokulacijom, skidali su kraste sa kože obolelih, mrvili ih i ušmrkivali. Obolevali su od dosta blažih oblika bolesti i preživljavali. Pre trista godina azijski narod čerkezi odabirali su obolele od blažih oblika velikih boginja, sadržaj njihovih gnojanica urezivali su kožu zdravih i na taj način ublažavali bolesti i sprečavali njihovo širenje. Evropa se upoznala sa ovim načinom zaštite zahvaljujući ženi engleskog ambasadora u Turskoj.

(Zanimljivo i usput, princip je homeopatski i u drevim pokušajima borbe protiv bolesti i u modernoj eri vakcinacije jer „slično daje slično“ ali, na žalost, današnja (glupa) homeopatija ne prepoznaje svoj osnovni princip u vakcinaciji. Još gluplje, homeopate su njeni najljući potivnici.)

Da li u nas pedijatri ili drugi lekari, promoteri vakcinacije, imaju bilo kakvu finansijsku ili drugu korist o kojoj se toliko priča? Naravno da nemaju. Naprotiv, pedijatri su postali žrtve svojih uspeha zahvaljujući vakcinama i drugim preventivnim aktivnostima. Zbog toga, danas jednostavno nisu toliko potrebni, u mnogim zemljama, umesto njih, lekari opšte prakse leče decu. Bude li vakcinacija ugrožena pedijatri će postati najtraženije i najplaćenije zanimanje. Hvala lepo, ipak smo za vakcinaciju!