Aktuelnosti

PROBIOTICI

Poslednja i nezavisna istraživanja u Danskoj pokazalu su da prbiotici koji se redovno daju deci u vrtićima ne smanjuju učestalost oboljevanja niti utiču na jačanje imuniteta!
Ovo je još jedna potvrda da ni našoj deci ne treba preventivno davati probiotike. Davanje probiotika pre letovanje takođe nema nikakvog smisla.
Pre pet godina lekari sa jedne dečje klinike su napravili istraživanje u našim vrtićima gde su deci davali redovno probiotike sa zaključkom da su deca manje bolovala za 25%.
Međutim, to istraživanje nije bilo nezavisno s obzirom da je kompanija Ivančić i sinovi snosila troškove istraživanja. Kako su lekari nagrađivani možemo samo da pretpostavimo.

SUNCE I DECA

waving-happy-kids-beach-joy-in-maldives-PhotoSubmit-Marzena_Syncerz

Preporuke dermatologa, da zbog rizika od malignog melanoma, praktično nikad se ne treba izlagati suncu, ispostavile su se preteranim. S druge strane, upoznavanje metabolizma vitamina D i njegov uticaj na zdravlje za ceo život dovelo je do novih preporuka o izlaganju suncu. Suplementi sa vit D nisu dovoljni kao bi nadomestili njegov nedostatak; potrebno je deponovanje prirodnog vit D koji se stvara sunčanjem. On je potreban kao preventiva u funkciji srca i krvnih sudova, formiranju kostiju, u tretmanu multiple skleroze i stvaranju korektnog imunog odvora na svim nivoima.

Iz kože se, nakon delovanja sunca, u krv izlučuju supstance koje deluju na obaranje povišeng krvnog pritiska kao i stvaranje tkivnog hormona endorfina koji utiče na dobro raspoloženje. To je razlog zbog čega se sunčanje savetuje u lečenju depresije.(To ne treba mešati sa ritualnim gledanjem u sunce, tzv sangejzingom, koji nema nikakave veze sa gore navedenim efektima).

Ultravioletno zračenje deluje na rezistentne sojeve bakterija pogotovo na bacil tuberkuloze od koje još uvek umire oko 4000 ljudi nedeljno u svetu. Posteljinu i veš treba sušiti na suncu kad god je moguće iz istog razloga. Deca sa ekcemom i osetljivom kožom pogotovo trebaju da se sunčaju.

Preporuke za sunčanje dece

Dnevno 2 x 10 min na direktnom suncu i uvek voditi računa da se ne razviju opekotine. Ako se planira duži boravak tek tada koristiti zaštitne kreme. Dan pre nego što se namerava koristiti zaštitna krema utrljati je na manju površinu kože ruke zbog mogućih alergijskih reakcija.

 

Roditelji, pogotovo mame, trebaju da se sunčaju kao i deca.